Valmistus

Roots Living -matot valmistetaan Intiassa

Roots Living matot valmistetaan Intiassa. Valmistus lähtee liikkeelle tilauksesta. Materiaalit ja langat tilataan paikallisilta tuottajilta ja toimitetaan valvottuihin värjäämöihin. Langat kuivataan ulkoilmassa ja toimitetaan valitulle matonkutojalle. Maton valmistamisen menetelmiä ovat kudonta ja solminta. Kutojan kanssa suunnitellaan tarvittavat erikoistilaukset kuten maton kuvio, erikoiskoot ja -muodot. Kutojat ovat oman ammattikuntansa vankkoja osaajia, jotka tuntevat ylpeyttä omasta käsityötaidostaan. Osa matoista pestään ja kuivataan ennen viimeistelyä. Viimeistelyvaiheessa kudottujen ja solmittujen mattojen reunat leikataan ja neulotaan ja pinnat tasoitetaan.

Päiväpeitot työllistävät naisia

Pienessä Mirzapurin kylässä Uttar Pradeshissa osallistumme projektiin, jonka tavoitteena on tukea alueen yksinhuoltajaäitejä. Nämä naiset ompelevat käsin silkistä ja pellavasta valmistetut Roots-päiväpeittomme ja saavat näin säännöllistä tuloa työmarkkinoilla, jotka muuten syrjivät yksinhuoltajia. Joitain vuosia sitten lahjoitimme käytettyjä ompelukoneita alueen yksinhuoltajille ja tänä päivänä nämä yksinkertaiset koneet mahdollistavat naisten jatkuvan ansainnan ja elannon.

Roots kodintekstiilit

Roots-torkkupeitot, lakanat ja pyyhkeet valmistetaan Liettuassa kahden arvostetun yhteistyökumppanimme tuotannossa. Liettuassa on eurooppalaisittain pitkä perinne ja taito pellavatuotteiden valmistuksessa. Pellava- ja villalangat tulevat Euroopan sisältä ja materiaalien alkuperä sekä lankojen mahdollinen värjäys ovat yhteistyökumppanien tarkassa seurannassa. Tuotantoprosessin kaikki yritykset noudattavat kestävän kehityksen periaatteita, tekstiiliteollisuuden edellyttämiä standardeja sekä työntekijöiden oikeuksia tukevaa lainsäädäntöä.

Kuljetus

Kudotut ja solmitut Roots-matot toimitetaan kutojalta yhteistyökumppanimme tiloihin viimeisteltäväksi kaksi- ja kolmipyöräisillä paikallisilla kulkuvälineillä. Viimeistellyt ja pakatut matot ja päiväpeitot kuljetetaan Mirtzapurista Delhiin maantiekuljetuksella ja Delhistä Helsinkiin Finnairin lentorahdilla. Asiakastoimitusten sujuvuuden vuoksi käytämme lentorahtia merikuljetusten sijaan. Kompensoimme yhdessä Finnairin kanssa lentorahtia vuositasolla: kompensaation hinta perustuu rahdin yhteenlaskettuun painoon ja se suhteutetaan Finnairin kompensaatiolaskelman mukaisesti. Kompensaatiokohde valitaan vuosittain. Lentoterminaalista matot kuljetetaan yksityisellä kuljetusliikkeellä keskusvarastollemme Helsingin Lauttasaareen.

Liettuassa valmistetut tekstiilit kuljetetaan varastollemme rekoilla maakuljetuksena.