Hamppumatto on kestävä ja ekologinen

Hamppumatto on kestävä ja ekologinen

10.6.2021

Hamppu on ekologinen materiaali

Mietitkö lämpimän sävyisen hamppumaton hankkimista, mutta et tiedä millainen hamppu on materiaalina ja miten sitä hoidetaan? Onko se vain rouhea eteisen matto vai sopiiko se myös muihin kodin tiloihin? Miltä hamppu materiaalina tuntuu paljaaseen jalkaan ja millaisia pintastruktuureja sillä voidaan saada aikaan?

Kauniita vaaleita hamppumattoja näkee yhä useammin tunnelmallisissa kodin sisustuksissa ja sisustusblogien palstoilla. Hamppumatot sopivat erilaisiin tiloihin kestävän ja pehmeän materiaalinsa takia, ja käsin solmittuna siihen saadaan erilaisia upeita tekstuureja. Mutta hampulla on myös monta muuta hyvää ominaisuutta, kuten ympäristöystävällinen viljely ja ekologinen valmistustapa.

Roots Living hamppumatto

Luonnonvärinen Braid Hemp -matto

Millainen materiaali hamppu on?

Hamppumattojen suosio on kasvanut viime vuosina ja niitä sijoitetaan yhä enemmän myös olo- ja makuuhuoneisiin. Rouheasta ulkonäöstä huolimatta hamppu tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä ihoa vasten. Hamppumattojen pinnassa on luonnollinen hillitty kiilto, joka tulee esiin erityisesti upeassa Roots Livingin käsin solmitussa Pile Hemp -hamppumatossa.

Hampusta valmistetut matot ovat kestäviä, sillä hamppukuitu on hyvin pitkää. Hampun kuitu on pidempää kuin esimerkiksi juutin, joten hamppumatto on pehmeämpi kuin juuttimatto eikä siitä irtoa samalla tavalla kuituja kuin juutista. Hamppu onkin kasvikuiduista yksi kestävimmistä.

Luonnonvärinen Loop Hemp -matto

Mikä tekee hampusta ekologisen materiaalin?

Hampulla on monta hyvää ominaisuutta, jotka tekevät siitä ekologisen materiaalin. Se on vahva ja nopeakasvuinen kasvi ja sen viljely muun muassa parantaa maaperän laatua. Se suojaa maaperää eroosiolta ja sitä saadaan tuotettua runsaasti viljeltyä pinta-alaa kohden. Hamppua voidaan käyttää myös kiertoviljelyssä, sillä sen kasvatus hävittää rikkaruohoja. Hampun viljely on myrkytöntä eikä se tarvitse kasvaakseen paljoa vettä. Keinokastelua ei siis tarvita.

Wicker-matto on Joanna Laajiston suunnittelema

Roots Living -malliston hamppumatoista löytyy erilaisia tekstuureja ja pintoja

Roots Living -hamppumattomallistosta löytyy kuusi valmistukseltaan erilaista hamppumattoa. Käsityönä valmistettujen mattojen elävät värit ja tekstuurit tuovat sisustukseen syvyyttä ja lämpöä. Kaikkia hamppumattomalleja on saatavilla sekä värjäämättömästä että värjätystä hampusta valmistettuna. 100 % hampusta valmistetut Roots-hamppumatot sopivat myös katetuille parvekkeille ja terasseille. Koska matossa ei ole pohjakangasta, se pääsee kuivumaan hyvin. Varastokokojen lisäksi hamppumattoja saa tilattua myös omien räätälöityjen mittojen mukaan valmistettuna.

Musta Loop Hemp -matto

Hamppumaton hoito on helppoa

Hamppumaton perushoitoa on hyvä imurointi. Esimerkiksi eteisessä mahdollisten kuratahrojen annetaan kuivua, jonka jälkeen ne saa helposti imuroitua pois. Mahdolliset muut tarhat voi imeyttää puhtaaseen talouspyyhkeeseen ja tarvittaessa pyyhkiä kostealla. Hamppumatto antaa myös paljon anteeksi, sillä elävässä tekstuurissa mahdolliset tahrat eivät erotu matosta yhtä helposti kuin perinteisestä yksivärisestä matosta. Kuten kaikkia mattoja, myös hamppumattoa kannattaa kääntää tilassa säännöllisesti.

Mietitkö hamppumaton hankkimista kotiisi?

Mietityttääkö mikä tekstuuri olisi sopiva kotiisi? Entä harkitsetko vielä maton sävyä tai onko sopiva maton koko jo selvillä? Roots Living -näyttelytilassamme Lauttasaaressa on esillä kaikki hamppumattomallimme. Autamme sinua löytämään kotiisi sopivan hamppumaton. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan mattoihimme! Näyttelytilan ajantasaiset aukioloajat näet täältä.


Artikkeli on osa juttusarjaamme: Matto osana sisustusta. Roots Livingin yksi keskeisistä arvoista on luoda aikaa kestäviä tuotteita, jotka tuovat iloa ja pysyvät arjessamme vuosien ajan. Parhaassa tapauksessa huolella valitut tuotteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Haluamme kannustaa ja auttaa ihmisiä tekemään tätä tukevia sisustusvalintoja. Tarjoamme vinkkejä maton valintaan ja kerromme, millainen vaikutus matolla on sisustuksessa. Tavoitteenamme on auttaa sinua tekemään kestäviä valintoja sisustuksessa ja helpottaa maton valintaa.


Käsintehtyjen mattojemme mallisto on kuratoitu kokoelma ajattomia luonnonmateriaaleista valmistettuja mattoja, jotka tuovat tilaan lämpöä ja harmonista tunnelmaa. Selkeät ja yksinkertaiset mallit sopivat erilaisiin sisustuksiin ja niiden päälle voi kerrostaa niin maanläheisen sisustuksen kuin runsaiden ja kirkkaiden sävyjen maailman. Kaikki Roots Living -tuotteet löydät verkkokaupastamme ja mallit ovat myös esillä näyttelytilassamme Lauttasaaressa. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan mallistoomme. Varastokokojen lisäksi kaikkia mattomallejamme on mahdollista tilata erikoiskoossa. Hintatiedustelut: info@rootsliving.fi

Back to blog