Maton mitoitus

Maton mitoitus

1.6.2021

Kuinka matto mitoitetaan tilaan sopivaksi?

Tuottaako sinulle päänvaivaa maton sijoittelu sisustukseesi? Poimi tästä vinkit huonekohtaisesti mitä maton mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon onnistuneen ja esteettisen kokonaisuuden saavuttamiseksi.

Oikea mitoitus on avainasemassa tasapainoisen sisustuksen luomisessa

Mattoa suunnitellessa on hyvä lähteä liikkeelle mitoituksesta. Mitat antavat raamit suunnitteluprosessille. Mitoittamalla matto tilaan sopivaksi asettuvat kalusteet luonnollisesti omiksi ryhmiksi ja alueiksi. Sisustuksesta tulee näin tasapainoinen, rauhallinen ja toimiva. Maton koon avulla tila voidaan saada myös tuntumaan suuremmalta. Tähän artikkeliin olemme koonneet huonekohtaisesti, mitä mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon.

Kuvassa Fringe Hemp -hamppumatto ja Ketju-matto.

Olohuone

Maton mitoituksessa yleinen ohjenuora on, että matto on leveämpi kuin huoneen suurin kaluste. Olohuoneessa maton tulisi siis olla leveämpi kuin sohvan. Maton on hyvä ulottua sohvan reunasta noin 10–20 cm ulommas, tilasta riippuen. Olohuoneen kokonaisilme rauhoittuu, kun kalusteet on asetettu kokonaan tai osittain maton päälle. Asettamalla vähintään sohvan ja tuolien etummaiset jalat maton päälle kalusteet asettuvat luonnollisesti ryhmäksi eivätkä ajelehdi tilassa irrallaan. Jos olohuone on suuri, matto voi ulottua niin laajalle että kalusteet mahtuvat kokonaan maton päälle. On kuitenkin hyvä huomioida, että seinän ja maton väliin on hyvä jättää noin 15–20 cm tilaa, jotta kalusteiden ja tilan mittasuhteet tukevat toisiaan ja kokonaisuus säilyy eheänä.

Kuvassa Ulla Koskisen suunnittelema Ketju-matto.

Ruokailutila

Ruokailutilassa huoneen suurin kaluste on ruokapöytä, joten se määrittää myös pitkälti maton kokoa. Maton on hyvä ulottua noin 50–60 cm ulommas kuin pöydän reunan. Tuolien koko vaikuttaa myös maton valintaan. Kun matto on mitoitettu ruokailuryhmän mukaan, käyttömukavuus paranee. Kun tuoli pysyy maton päällä myös istuttaessa, maton reuna ei rullaa tai jumita istuuduttaessa. Maton leveyden saat mitattua siten, että istuudut pöydän ääreen ja katsot mihin asti tuoli luonnollisesti asettuu niin että tuolin kaikki jalat pysyvät maton päällä. Pöytäryhmä näyttää myös paremmalta, kun ne on asetettu oikean kokoisen maton päälle. Näin mittasuhteet pysyvät oikeina ja kalusteet nousevat kauniisti esiin. Kun tuolin jalat pysyvät maton päällä myös istuttaessa, käyttömukavavuus paranee.

Kuvassa etualalla Joanna Laajiston suunnittelema Rock-matto.

 

Makuuhuone

Makuuhuoneessa mattoja voi olla useampi tai voit valita yhden suuren maton sängyn alle. Tilavaan huoneeseen istuu kauniisti suuri matto, joka ulottuu sängyn molemmin puolin. Matto kehystää sänkyä ja yöpöytiä ja tuo sisustukseen pehmeyttä. Pehmeälle matolle on mukava laskea jalat aamulla. Makuuhuoneen matto kannattaa mitoittaa tarpeeksi suureksi, jotta sängyn vierellä kävellessä mattoa on riittävästi koko kulkureitillä eikä askel kulje maton reunaa pitkin. Mikäli makuuhuone on todella tilava voit asettaa maton myös niin, että matto ulottuu yöpöytien alle. Huomioi tällöin, että maton koon on hyvä kasvaa sekä leveys- että pituussuunnassa. Pieneen makuuhuoneeseen voi vaihtoehtoisesti valita yhden suuren maton sijaan kapeammat matot sängyn vierelle.

Suuri matto makuuhuoneessa kehystää sänkyä ja sen päälle on ihana laskea jalat herätessä. Kuvassa Pile Linen -pellavamatto sekä valkoiset pellavalakanat ja puolipäiväpeite.

Käytävät

Kodin käytävät saattavat tuntua tyhjiltä ja keskeneräisiltä. Aina niitä ei voi sisustaa kalusteilla, jos käytävä on kapea eikä seinän vierelle mahdu kalusteita. Matoilla voi tehdä paljon tällaisissa tiloissa, viimeistellä ja tuoda pehmeyttä tilaan. Kuten todettiin, on seinän ja maton väliin hyvä jättää noin 10–20 cm tilaa. Esimerkiksi 120 cm leveälle käytävälle istuu kauniisti 90 cm levyinen matto. Käytävillä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota myös maton paksuuteen ja varmistaa, että ovet mahtuvat aukeamaan vaivattomasti maton päälle.

 Kuvassa Plain Hemp -hamppumatto.


Artikkeli on osa juttusarjaamme: Matto osana sisustusta. Roots Livingin yksi keskeisistä arvoista on luoda aikaa kestäviä tuotteita, jotka tuovat iloa ja pysyvät arjessamme vuosien ajan. Parhaassa tapauksessa huolella valitut tuotteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Haluamme kannustaa ja auttaa ihmisiä tekemään tätä tukevia sisustusvalintoja. Tarjoamme vinkkejä maton valintaan ja kerromme, millainen vaikutus matolla on sisustuksessa. Tavoitteenamme on auttaa sinua tekemään kestäviä valintoja sisustuksessa ja helpottaa maton valintaa.

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedon uusista artikkeleista ja lue vinkit liittyen muun muassa maton puhdistukseen ja materiaalivalintoihin.

 

 


Käsintehtyjen mattojemme mallisto on kuratoitu kokoelma ajattomia luonnonmateriaaleista valmistettuja mattoja, jotka tuovat tilaan lämpöä ja harmonista tunnelmaa. Selkeät ja yksinkertaiset mallit sopivat erilaisiin sisustuksiin ja niiden päälle voi kerrostaa niin maanläheisen sisustuksen kuin runsaiden ja kirkkaiden sävyjen maailman. Kaikki Roots Living -tuotteet löydät verkkokaupastamme ja mallit ovat myös esillä näyttelytilassamme Lauttasaaressa. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan mallistoomme. Varastokokojen lisäksi kaikkia mattomallejamme on mahdollista tilata erikoiskoossa. Hintatiedustelut: info@rootsliving.fi

 

 

Back to blog